15 Mayıs 2011 Pazar

Buzulların Erimesi Asyalıları Tehdit Ediyor...

   İklim değişikliğinin Himalaya dağlarındaki buzulların erime hızını artırması, Asyalıları, tehdit ediyor. Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından Cenevre'de yayımlanan raporda, Hindistan, Çin ve Nepal'in yüksek bölgelerindeki buzul tabakalarının iklimin ısınması sonucu eriyerek, yılda 10-15 metre alçaldığı açıklandı. Rapora göre, iklimin daha da ısınması ve Himalaya buzullarının hızla erimesi halinde, akarsu ve nehirlerin rejimleri bozulacak ve birçok yer sular altında kalacak.

Seviyede normalleşme
   Su seviyesi, 30-40 yıl sonra normale dönecek olsa da, Çin'in batısı, Nepal ve Hindistan'ın kuzeyinde ekonomik ve çevresel sorunların ortaya çıkmasına yol açacak.

Himalaya buzulları
  33 bin km2'lik alanı kaplayarak, yedi büyük nehri besliyor ve bu nehirler, dünyanın en kalabalık bölgelerinden geçiyor. Bölgede son 30 yılda ortalama sıcaklık bir derece artmış bulunuyor.


 

Küresel Isınma ve Buzulların Erimesi Hollanda'nın Sahillerini Yok Edecek

  Hollanda sahillerinde, zeminin gelecek 100 yıl içinde 40 santimetre dolayında çökmesi bekleniyor.

  Delft Teknik Üniversitesi'yle iki ayrı mühendislik bürosunun araştırmasına göre, sahillerin çökmesi yanında atmosferdeki sera etkisine bağlı olarak deniz seviyesinde yükselme görülecek ve bu gelişmeler Hollanda sahillerinin güvenliği açısından dramatik sonuçlara yol açacak.

   Sel tehlikesi Araştırmaya göre, Hollanda sahillerinde önümüzdeki 100 yılda ortaya çıkacak çökme, zaman ve derinlik açısından farklılıklar gösterebilecek. Bazı noktalarda daha hızlı çökme görülürken bazı bölgelerde bu daha geç meydana gelebilecek. Sahillerdeki zemin çökmesi öncelikle sel tehlikesini de beraberinde getirecek. Bu nedenle kıyıların denizden gelecek su baskınına karşı korunması konusunda alınacak önlemlerin, daha geniş zaman dilimi dikkate alınarak planlanması gerekiyor. Pentagon da aynı sonuca vardı Pentagon tarafından gizli olarak hazırlandığı bildirilen daha sonraysa basına yansıyan bir raporda da, Hollanda sahilleri ve ülkenin büyük bir bölümünün yakın bir gelecekte deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olarak sular altında kalacağı görüşü dile getirilmişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder